Vanaf vandaag zijn de scholen dicht. In Brabant was het al heel dichtbij gekomen en nu in de rest van Nederland ook. Er wordt veel over gesproken door volwassenen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om het virus niet verder te laten verspreiden. Kinderen en met name hoogsensitieve kinderen kunnen daar best angstig van worden. Ze kunnen met vragen zitten. Waarom mag ik niet naar school terwijl ik niet ziek ben? Wat als ik wel ziek wordt? Hoogsensitieve kinderen hebben een diepere verwerking en maken veel verbindingen. Als er aan de keukentafel wordt gezegd dat het virus voor ouderen wel gevaarlijk kan zijn dan kan het kind gelijk denken “Oei mijn ouders en opa en oma zijn ook oud. Wat gebeurd er als zij ziek worden? Gaan zij dan dood?” Al deze vragen kunnen door hun hoofd heen gaan.
Ik merkte vanmorgen bij mijn jongste dochter dat ze veel wil knuffelen. Ze zegt dat ze zich raar voelt in haar buik. Zo vroeg ze vanmorgen “Mam ben jij een beetje bang?” Hoogsensitieve kinderen voelen andermans gevoelens aan. En alhoewel ik het gevoel heb afgelopen dagen veel met mijn kinderen gesproken te hebben, heb ik vanmorgen mijn jongste dochter op schoot genomen en hebben we gepraat. Ook wel weer heel fijn.
Heb je een gevoeliger kind thuis? Praat dan veel met ze. Hoe doe je dat nou?
1. Ga het gesprek aan
Vraag aan je kind wat hij of zij al weet of wat ze gehoord hebben op school. Zo sluit je aan bij de informatie die ze al hebben. Vraag ook hoe je kind zich daarbij voelt. Bespreek dat gevoel. Misschien zijn ze bang of onzeker. Of zijn ze verdrietig omdat ze hun vriendje of vriendinnetje nu niet zien. Bespreek ook de zorgen. Zo kan je ook gedachten en zorgen bijsturen waar nodig. Als je kind bijvoorbeeld heel bang is en denkt “Dadelijk wordt ik ook ziek” Bespreek dat deze gedachte niet helpt en dat je er eigenlijk nog banger van wordt. Ga samen kijken welke gedachte wel helpt zoals “Ik zorg goed voor mezelf, eet gezond en maak veel plezier. Zo wordt ik niet snel ziek”
2. Leg uit wat het Corona Virus is
Belangrijk is om je daarbij aan te sluiten bij de leeftijd van je kind. Leg uit dat het Corona Virus een soort griep is. Je kan verkouden worden en gaan hoesten en je kan ook koorts krijgen. Het verschil met de griep is dat het nieuw is, dat het besmettelijker is en dat er nog geen medicijn voor is. Doordat het besmettelijk is hoesten we nu in onze elleboog, wassen vaker onze handen en geven we geen handje meer. Zwaaien kan nog wel.
Leg uit dat niet iedereen die verkouden is of hoest ook echt het corona virus heeft en dat de meeste mensen weer beter worden.
3. Wees open in het gesprek
Beantwoord de vragen van je kind zo eerlijk mogelijk. Zeg het als je iets niet weet. Zeker voor hoogsensitieve kinderen is het belangrijk om niet teveel details te geven. Cijfers zeggen kinderen niet zoveel. Het getal 20 is voor kinderen al een groot aantal. Het is wel belangrijk dat je vertelt dat het ernstig is en dat er ook mensen aan overlijden. Dat zijn dan meestal oudere mensen en mensen die al ziek zijn. Als je gezond bent dan kan je net als bij de griep wel ziek worden maar dan maakt je lichaam antistoffen aan die het virus bestrijd. Net als kleine legertjes. Vertel dat er dokters over de hele wereld hard werken om de mensen weer beter te maken en om een medicijn te vinden. Benoem welke gevoelens je bij je kind ziet en welke je zelf voelt. Hoogsensitieve kinderen voelen namelijk heel veel en door je emoties te benoemen kunnen ze het een plekje geven.
4. Sluit je gesprek positief af
Het corona virus is natuurlijk ernstig, toch is het voor kinderen heel belangrijk dat je positief afsluit. Bespreek dat er in Nederland heel veel mensen zijn die willen dat iedereen gezond blijft. Dat wij allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek worden. Dat dat ook eigenlijk heel mooi is dat we dat samen doen. Daarom zijn er afspraken gemaakt zoals thuis blijven als je verkouden of koorts hebt en zo geen andere mensen meer kunnen besmetten. Dat de sport niet meer doorgaat en grote feestjes ook niet. Alles om meer besmettingen te voorkomen. Vertel ook wat je kind zelf kan doen. Bedenk samen alvast dingen om thuis te doen zoals een spelletje, koekjes bakken, tekenen etc. Mijn dochter is nu een kalender aan het maken wat ze de komende weken wil gaan doen.
5. Blijf naar de mooie dingen in het leven kijken
Lieve mensen, deze situatie is voor ons allemaal nieuw. We zijn bezorgd en misschien wel angstig. Belangrijk is dan om naar de mooie dingen in het leven te blijven kijken. We mogen elkaar niet zomaar meer opzoeken wat normaal in moeilijke tijden troost bied maar bellen/appen/skypen kan wel. Help elkaar waar nodig.
Als je met de kinderen thuis bent, leg je telefoon ook eens weg en doe de dingen die je vroeger met je eigen ouders deed. Lekker een spelletje monopoly of mens erger je niet. Misschien hebben jullie nog een oude behangrol liggen en ga met z’n allen een mooi schilderij maken. Ga lekker samen een taart bakken en versieren. Er zijn heel veel dingen om te doen. Bespreek met je kinderen wat zij willen gaan doen. Laat ze zelf een lijstje maken en maak samen een kalender. Dat geeft gelijk ook weer rust en ruimte. Veel plezier!
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar