Hooggevoelige meisjes

Mijn jongste dochter is altijd al een pittige tante geweest. Was altijd na een verjaardag of dagje weg boos of verdrietig. Ook aankleden was altijd wel een dingetje. Ze wilde vanaf dat ze kon praten bepaalde kledingstukken niet aan. Het moest zacht zijn en vooral makkelijk. Labeltjes knipte ik uit de kleding. Ik kocht naadloze onderbroeken. Jurken dàt wilde ze alleen maar aan. Ze is nu al wat ouder en inmiddels zijn de snoezige jurkjes omgeruild in stoere korte broeken of af en toe een spijkerbroek. Hooggevoeligheid, het is niet altijd makkelijk. Ben jij benieuwd of jouw dochter hooggevoelig is? Kijk bij mijn blogs voor een gratis test.

Of je dochter nu hooggevoelig is of gewoon gevoelig maakt voor mij niet uit. Meisjes hebben allemaal de neiging om heel erg hard hun best te gaan doen, denken meer na over hun handelen, en zijn emotioneler. Misschien heeft je dochter een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen, gun haar dan coaching waar ze haar verdere leven wat aan heeft.

Wat zie je bij meisjes? Tot en met groep 3 zal je bij meisjes zien dat ze snel moe en overprikkeld zijn en veel emoties laten zien.  Vanaf groep 4/5 gaan meiden anders naar zichzelf kijken en naar de groep. De groepsdynamiek wordt belangrijker waardoor ze ineens heel onzeker of angstig kunnen worden. Het lukt dan steeds moeilijker om tot rust te komen. Tijdens de coaching sessies ga ik kijken waar de schoen wringt.

meisjes-1ste-blokje-puur-en-open
meisjes-blok-3

In mijn coaching praktijk sprak ik een moeder over haar dochter “Thuis is mijn dochter vaak boos en geeft heel goed aan wat ze wil en wat ze niet wil maar op school veranderd ze in een stil muisje. Ze heeft laatst haar armbandje weggegeven aan een vriendinnetje. Toen ik haar vroeg waarom ze dat deed antwoordde ze omdat het meisje het armbandje zo mooi vond en ik het zielig vond dat zij er geen had.” Dit meisje wil graag dat haar vriendinnetje zich goed voelt en geeft daarom een armbandje weg die ze zelf ook heel mooi vind. Hooggevoelige meisjes vinden het heel belangrijk om alles goed te doen. Dat zullen ze op school dan ook laten zien. Ze zijn ijverig en meegaand. Thuis laten ze een hele andere kant van zichzelf zien. Dan zijn ze boos of heel verdrietig. Thuis is veilig maar ook naar ouders toe zullen deze meisjes ook heel hard hun best doen om alles goed te doen.

Als klein meisje kreeg ik vaak te horen “Niet zo gevoelig zijn hoor” of “Even doorzetten” Daardoor ging ik nog harder mijn best doen om alles goed te doen. En zo is de perfectionist in mij geboren. Is dat erg dat ik alles goed wil doen? Nee helemaal niet. Ik heb heel veel bereikt. Het is zelfs heel fijn als je ergens je best voor wil doen. Pas als je er last van krijgt dan is het goed om er iets aan te doen. Zo sprak ik een meisje van 10 die zei “Als ik bezig ben met een toets en ik weet het even niet dan raak ik in paniek. Wat als ik nou geen goed cijfer haal?” Tijdens het coachen ben ik samen met haar gaan kijken welke overtuiging daar achter zat. Zo bleek dat ze naar haar ouders toe wilde laten zien wat ze kan want dan zijn ze trots op haar. Door samen met haar naar deze gedachten te gaan kijken, kon ze meer ontspannen haar toetsen maken. Daardoor groeide haar vetrouwen.

Zou jij graag willen dat je dochter wat meer ontspannen en met meer vertrouwen in het leven staat? Hoogsensitiviteit is echt een mooie eigenschap. Ik laat je dochter zien wie zij is en hoe het bij haar werkt. Zo leert ze signalen van overprikkeling zelf kennen en gedachten die daarbij horen. Ik werk daarbij met Acceptatie en Commitment Therapie dat werkt met gedachten en taal. Ik gebruik creatieve werkvormen, gedichten en coachkaarten in mijn coachsessies. Deze meiden kunnen op latere leeftijd veel bereiken met hun talent. Als ze weten hoe ze met al deze eigenschappen om moeten gaan dan groeien deze meisjes op tot sociale en zorgzame volwassenen.

Puur-en-open-meisjes-blok-1