Is het nou hoogsensitiviteit of perfectionisme?

Merk jij bij je dochter dat ze zo hard haar best doet om alles goed te doen? Dat ze in de stress raakt voor een toets want stel je voor dat ze geen goed cijfer haalt? Ondanks dat jij tegen haar zegt dat het cijfer niet belangrijk is en dat als ze goed geleerd heeft het niet uitmaakt of het een 7 of 8 is. Je dochter heeft toch het gevoel dat ze altijd een 9 moet halen. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Doe jij heel hard je best om op je werk, thuis en bij vriendinnen altijd je beste ik te laten zien? Is “goed genoeg zijn” altijd wel een ding bij jou?

Tja dat is een bekend iets bij hoogsensitieve meisjes/vrouwen. Ik herken het in ieder geval bij mijzelf. Is het dan hoogsensitiviteit of perfectionisme? Ik zeg altijd tegen de vrouwen en meiden in mijn praktijk dat het eigenlijk niet uitmaakt. Het belangrijkste is weten wat het met je doet en wat jij kan doen om ermee om te gaan. Toch wil ik jullie graag iets meer vertellen hoe het komt dat hoogsensitieve meiden en vrouwen vaker perfectionisme laat zien.

In mijn vorige blog “De kenmerken van hoogsensitieve kinderen” heb ik jullie verteld over de verschillende prikkels die de kinderen kunnen ervaren en de diepgaandere verwerking. Bij de diepgaande verwerking spreekt Esther Bergsma, schrijfster van het boek Het Hoogsensitieve brein, over optimale optie ambitie.

Bij de optimale optie ambitie kijkt een hoogsensitief persoon altijd naar de omgeving. Wat is het gevolg van mijn keuze. Zij zal altijd kijken naar wat het betekend voor de ander. Dat gaat ze in haar hoofd allemaal na. De risico’s, de kansen, de wensen en de belangen van de hele groep of de ander. Daar zit ook bij dat als zij iets doet dan mag het een ander niet schaden. Dat klinkt zwaar maar iemand teleurstellen omdat jij net dat speeltje pakt wat de ander ook wil, omdat jij met een spelletje rood wil en iemand anders die kleur ook wil, als ik een toets heb dan wil ik het heel goed maken want dan zien mama/papa dat ik goed mijn best doe, als ik een rapport naar mijn leidinggevende stuur en er staat alles in en het is goed onderbouwt dan is hij/zij tevreden, …. (genoeg voorbeelden om op te noemen), is voor hoogsensitieve mensen een ding omdat dat de harmonie verstoord.

In de ogen van een hoogsensitief persoon kan je iemand op verschillende manieren teleurstellen en zal daar altijd heel hard haar best voor doen om dat te voorkomen. Daarom zijn keuzes maken zo moeilijk voor deze kinderen. Wat is de juiste (beste) keuze? Bestaat dat eigenlijk wel? En wanneer kies je dan voor jezelf? Zij analyseert continue haar omgeving. En dan ook niet vergeten dat ervaringen daar ook in meegenomen worden. (Vorige keer bij het spelletje wilde mijn zus rood dus die neem ik nu maar niet terwijl ik eigenlijk dat wel de mooiste kleur vind.)

Een meisje in mijn praktijk vertelde mij het volgende:

Ik heb 2 vriendinnen. Voorheen gingen we altijd met z’n drieën op de fiets naar school maar dat doe ik niet meer. Er rijdt er namelijk altijd eentje achteraan. Wanneer ik dan naast Sophie rij dan voel ik dat Julia daar ook wil fietsen of andersom. Vorige keer zei Julia dat ik altijd naast Sophie wil fietsen en dat zij dat niet leuk vindt. En dat terwijl ik altijd zo goed kijk dat ik het afwissel. Toen besloot ik dat ik altijd achteraan fiets maar dat voelt ook alsof ik er niet bij hoor. Ik was al moe voordat ik op school ben. Daarom ga ik nu maar alleen dat is ook niet gezellig maar dan kunnen de anderen gewoon naast elkaar fietsen en hoeven ze geen rekening met mij te houden.  (ivm met de privacy heb ik andere namen gebruikt in mijn voorbeeld)

Als ik een meisje coach ga ik daarom eerst kijken welke gedachten er zitten. Bij dit meisje zat met name de gedachte “Ze vinden mij vast niet zo leuk” Dan gaan we samen verder kijken waar die gedachte vandaan komt. Ik maak gebruik van de 4 vragen van Byron Katie waarin de gedachte bevraagd wordt of deze wel klopt om er uiteindelijk een helpende gedachte voor in de plaats te zetten. Dit meisje maakte de helpende gedachte “Ik ben net zo leuk als mijn andere vriendinnen en laat dat zien.” Ze is daarna weer met haar vriendinnen samen gaan fietsen waarbij zij hun heeft verteld waar ze mee zat. De vriendinnen reageerde verbaast en lief. Ze hebben nu afgesproken dat ze om de beurt naast elkaar fietsen.

Naast gedachten kijk ik verder naar de overtuigingen. Bij dit meisje zat er ook de overtuiging dat iedereen haar leuk moet vinden. Ook daar zijn we mee aan de slag gegaan. Overtuigingen komen meestal uit een ervaring uit het verleden. Mijn overtuiging was heel lang “Als ik maar hard genoeg werk dan kan ik niet falen” Ergens heb ik gemerkt dat dat wel werkte. Hoe harder ik mijn best deed en alles (maar dan ook werkelijk alles) wist en onder controle had dan lukte het ook. Ik heb daar ook veel mee bereikt. Totdat ik zo overprikkelt was en vervolgens in een burn out terecht kwam. Nu heb ik mijn overtuiging veranderd in “Ik doe mijn best en dat is goed genoeg”

Uiteindelijk komt het erop neer dat er wetenschappelijk is aangetoond dat hoogsensitieve personen meer hersengebieden aanspreken gedurende dag. Dat resulteert in een bepaald gedrag in dit geval alles goed willen doen om de harmonie te bewaren. Is dat een negatief iets? Nou als je het van jezelf weet dan kan je het ook ten goede gebruiken. Zeker de meiden die ik in mijn praktijk krijg, hebben levenslang plezier van de handvatten die ik ze meegeef. Zij leren namelijk dat je deze eigenschap om kan zetten in een talent. Deze meiden kunnen veel bereiken met dit doorzettingsvermogen en met het vermogen om het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. En het belangrijkste daar rust en plezier uit te halen. De (jong volwassen) vrouwen die ik coach zuchten wel eens dat ze hoogsensitiviteit lastig en vermoeiend vinden. Nadat ook zij hebben geleerd de oude overtuigingen los te laten en er nieuwe helpende gedachten voor in de plaats hebben gezet, leren hoe het bij hun werkt dan kunnen ook zij dit als een talent inzetten en ervaren zij ook rust en ruimte.

Ben jij benieuwd hoe ik jou of je dochter kan helpen met de stress om alles goed te doen? Noem het perfectionisme of hoogsensitiviteit maakt niet uit, zie het in ieder geval als een uitnodiging om dat samen met mij te onderzoeken en los te laten.

Je mag mij bellen, mailen appen. Op www.puurenopen.nl/contact vind je mijn gegevens. Wees welkom.

Ps ik stuur elke maand mijn Puur & Open voor jou 💕 met daarin leuke, interessante, wetenschappelijk onderbouwde weetjes over hoogsensitiviteit. Een momentje helemaal voor jou. Wil jij deze ook ontvangen? Klik dan op  http://eepurl.com/hbZHPT en meldt je aan. Zo ontvang je als eerste alle nieuwe inzichten op de mail.