Kinderen moeten in onze moderne maatschappij al vanaf jonge leeftijd veel – school, sport, clubjes, vriendjes etc. Daarnaast krijgen ze ook veel informatie en beelden te verwerken. Kortom, onze kinderen hebben het – net zoals wij – druk en moeten heel veel prikkels verwerken. Meditatie helpt hen bewuster van zichzelf en van het moment te zijn. En het helpt hen rustiger, geconcentreerder en aardiger voor zichzelf en hun omgeving te zijn.
Er zijn verschillende meditaties. Deze heb ik bedacht voor mijn dochter. Je mag het met het muziekje erbij of eerst de meditatie en na afloop het muziekje. Vind wat voor jullie het fijnste is. Liefs Cynthia

Kindermeditatie

Ga lekker zitten of liggen. Adem rustig in en uit. Lig je lekker?

Doe maar lekker je ogen dicht en stel je eens voor dat je op het strand bent. Zie je het strand en de zee? Loop dan maar eens lekker over het strand. Het zand is lekker zacht en warm. Af en toe voel je een schelpje. Zo loop je over het strand. Je ziet parasols met verschillende kleuren. Daar loop je langs.

Plotseling loop je de zee in. Je voeten worden nat. De zee is een beetje fris maar wel lekker. Zo loop je verder met je voeten in de zee. De golven komen tegen je kuiten aan.

Op een gegeven moment kom je bij een waterval. Je hoort het water ruizen. Je gaat onder het water staan. Je voelt de druppels op je hoofd vallen. (tik zachtjes met je vingers op het hoofd van je kind) Het water loopt van je hoofd langs je nek en schouders zo naar de grond. Alle spanning en nare gedachten neemt het water mee. Alleen de leuke dingen van vandaag blijven over. Het water wast alles van je af.

Je ziet een lekkere handdoek (lievelingskleur van je kind) in het zand. Ga daar maar lekker op liggen. Voel je de rust en de warmte?

Nog even een kleine tip voor jullie starten. Zorg voor een rustig plekje waar jullie samen dit moment kunnen beleven. Geniet er ook van. Misschien is je kind nog wat druk van de dag. Bereidt hem daarom voor op de meditatie. Vraag hem hoe hij/zij  zich voelt en als hij/zij zelf beseft dat het heel druk in zijn hoofd of buik is, stel dan voor om een leuke oefening te doen. Laat je kind daarna rustig gaan liggen of zitten eventueel met de ogen gesloten. Laat het verder los. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen actief betrokken zijn. Het kan zomaar zijn dat je kind (net als mijn dochter) ineens zegt “het zand moet warm zijn mam” of “De parasols zijn allemaal paars”. Prima je hoeft er niet op te reageren. Laat het zijn zoals het is.

Veel succes en plezier!