Spanning voelt niet fijn en als je altijd maar spanning hebt dan krijg je daar uiteindelijk lichamelijk klachten van. Er bestaat wel zoiets als gezonde spanning want spanning hoeft ook niet altijd slecht te zijn. Door spanning te voelen kan je zelfs beter gaan presteren. Als topsporter weet je hoe je die spanning kan omzetten in een topprestatie. Ik was ten tijde van mijn turncarrière regelmatig gespannen voor wedstrijden of als ik weer een moeilijk onderdeel ging leren. De spanning viel vaak snel van mij af als ik eenmaal bezig was.

Hoogsensitieve kinderen en volwassenen voelen veel. Ze ervaren meer prikkels en verwerken de prikkels intenser. Dat kan spanning (overprikkeling) met zich mee brengen. Op zich is daar nog niks mis mee maar wat nou als je dat elke dag ervaart na een school- of werkdag?

Wanneer wordt gezonde spanning nu hoogspanning?  Ik wil nog even terug gaan naar die topsporter. Deze sporters trainen elke dag vele uren. Dag in dag uit met als doel om zich te ontwikkelen en uiteindelijk de beste te zijn. Daar kan je wat van vinden alleen wat doen deze sporters nou om die prestatie te kunnen leveren? Ze zorgen heel goed voor zichzelf. Ze eten goed en ze zorgen voor voldoende rustmomenten. En dat is wat hsp-ers ook nodig hebben. Plan daarom genoeg rust momenten in.

Deze rust momenten kan van alles zijn en is voor iedereen anders. Belangrijk is voor jezelf om te onderzoeken wanneer je naar overprikkeling gaat. Wanneer loopt je emmertje vol? Hoe gaat het op je werk? Hou je wel voldoende pauze. Wissel je intensief werk af met wat minder intensief werk? Hoe doe je dat? Door jezelf te leren kennen voorkom je dat je emmertje overloopt. Toen ik nog als manager werkte was ik zo hard aan het werk en aan het rennen dat ik helemaal niks meer voelde behalve stress. Dus mijn advies aan jou is sta stil en voel!

En dat geldt eigenlijk ook hetzelfde bij je hoogsensitieve dochter. Kijk naar haar en afhankelijk van de leeftijd bespreek het met haar. Wat ervaart zij op school? Leer haar om bewust rust te nemen. Soms zoeken kinderen dat zelf op. In het boekje “Langmuts op school” zijn ze Langmuts ineens kwijt bij het buitenspelen en was hij in de poppenhoek in slaap gevallen. Dat gaat een beetje te ver maar rust nemen kan ook even in je eentje in de zandbak spelen zijn of even rustig kleuren. Zo gaat mijn dochter in de pauze even rustig naar het toilet. Even een momentje voor zichzelf om op te laden. Neem met haar de mogelijkheden door en vertel haar dan gelijk hoe jij dat op je werk doet en wat jij nodig hebt.

Dus belangrijk is om rust momenten te nemen. Dat is makkelijk als je dochter dat zelf ook wil. Mijn dochter vindt het heerlijk om na school af te spreken met vriendinnen. Al van jongs af aan heeft ze graag mensen om zich heen. Daardoor raakte ze helemaal overprikkeld en elke keer barste thuis de bom. Toen ze nog kleiner was hebben we daarom vaste speeldagen afgesproken. Zo wist zij waar ze aan toe was, hadden we geen strijd op het schoolplein en was ze niet elke dag overprikkelt. Ik wist dat ze op de dagen dat ze wel afsprak dat ze dan overprikkelt thuis kwam en ook daar hebben we samen gekeken wat zij dan nodig had om tot rust te komen. Ze zit nu inmiddels in groep 8 en regelt het zelf. Ze voelt nu bij zichzelf of ze af wil spreken. Dat gaat meestal goed en soms loopt het emmertje toch weer over en dan weet ze nu wat ze daaraan kan doen.

Om de week overzichtelijk te maken en om te bepalen wanneer de rustmomenten ingepland kunnen worden, kan je werken met een planbord.  Door dit te maken, komt er eigenlijk al een beetje rust en komt er ruimte om in het weekend ook gewoon gezellige afspraken te maken. Je dochter kan dan namelijk zien dat er bijvoorbeeld zaterdag een verjaardag is wat sowieso altijd veel energie kost. Ook leer je je dochter dat ze voor rust mag kiezen om zich goed te voelen.

Hou ook rekening met speciale periodes zoals sinterklaas, haar eigen verjaardag, kerst, oud & nieuw. Op deze momenten is het zeker van belang om genoeg rustmomenten in te lassen.

Ik schreef het net al. De rust momentjes kunnen van alles zijn. Ik geef een paar voorbeelden maar kijk echt voor jullie wat past:

  • Lekker naar buiten
  • tekenen/kleuren
  • op de trampoline
  • op je kamer boekje lezen
  • met de lego/playmobil spelen
  • filmpje kijken

En zo kan ik er wel nog meer opschrijven. Kortom door dus goed voor jezelf te zorgen, rustmomentjes in te lassen en overzicht te creëren met een planbord blijven jullie je lekker voelen. Even de tips voor je op een rij:

  • Plan genoeg rustmomenten in
  • Sta stil en voel
  • Leer je kind bewust rustmomentje te nemen
  • Help je kind door naar haar te kijken en te zien waar zij behoefte aan heeft.
  • Maak een planbord

Nu snap ik echt dat het niet altijd zo eenvoudig is. Helemaal niet als je altijd onder hoogspanning heb gestaan. Mocht je nu na het lezen denken “pfff ik zie het allemaal niet of ik weet niet waar ik moet beginnen” neem dan alsjeblieft contact met mij op. Ik kan jullie helpen meer inzicht te krijgen in jezelf en in je leven. Echt, het geeft niet om hulp te vragen. Voel je welkom! www.puurenopen.nl