Ik krijg soms nog wel eens de vraag wat ik nou eigenlijk doe. Ik coach moeders en hoogsensitieve meisjes die niet lekker in hun vel zitten. Wat houdt dat nou in?

Iedereen zit weleens niet lekker in z’n vel. Pas als je elke dag op staat met een zwaar gevoel, dat je op momenten heel emotioneel reageert of dat je continue een stemmetje bij jezelf hoort die zegt dat je beter je best moet doen of dat je iets toch niet kunt, dan is het belangrijk dat je hulp zoekt. Misschien onploft je dochter vaak om niks, is ze moe/down na school, snel van slag of onderneemt ze niet alles meer ook dan is het belangrijk om hulp te zoeken.

Jonge meisjes (4-6 jaar) komen vaak helemaal overprikkelt bij mij. Ze zijn dan boos, verdrietig en snappen niet zo goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Ze zijn dan zo gespannen dat iedereen om hun heen op eieren gaat lopen. Wat oudere meiden die bij mij komen hebben paniekaanvallen voor toetsen op school, of zijn zo zenuwachtig dat ze een black-out krijgen. Ook komt het voor dat ze over zich heen laten lopen. Ze zijn dan zo onzeker dat ze niet voor zichzelf op kunnen komen. Soms staat hun hoogsensitiviteit in de weg dat ze onzeker of zelfs faalangstig worden. Het kan gebeuren dat deze meiden met zichzelf in de knoop zitten dat ouders bij mij komen en zeggen dat het lijkt alsof ze al in de pubertijd zitten met woede uitbarstingen of huilbuien.

Moeders die ik help hebben vaak jaren lang gerend. Zijn continue over hun grenzen gegaan. Alle ballen in de lucht houden. En op een gegeven moment ben je moe, prikkelbaar en herken je jezelf niet meer. Deze moeders hebben het gevoel alles half te doen en soms zelfs zo erg dat ze het idee hebben niks goed te doen. En dat gevoel maakt dat ze nog harder gaan rennen. Want wat willen we het graag goed doen. Maar wie ben ik dan en wat wil ik? Ik was zelf 5 jaar geleden ook mezelf kwijt. Wat wil ik, die vraag was op een gegeven moment zo moeilijk dat ik het zelfs al moeilijk vond om te vertellen wat ik wilde eten. Geen idee. Doe maar wat zei ik dan om vervolgens nergens meer van te kunnen genieten.

Natuurlijk kan ik legio voorbeelden noemen hoe “niet lekker in je vel” eruit ziet alleen denk ik dat jij zelf ook weet wat dat betekend. Misschien is het voor je dochter wat moeilijker te herkennen. Dat komt omdat kinderen ook heel erg reageren op thuis. Zeker hoogsensitieve kinderen voelen haarfijn aan als de sfeer thuis niet goed gaat of als mama niet lekker in haar vel zit. Hoe goed wij dat ook verbloemen. Soms ga ik een kind coachen waarbij het “probleem” eigenlijk bij de ouders ligt. Toch weet jij als moeder ook precies wanneer je dochter niet lekker in haar vel zit.

Hulp vragen. Hoe en waar? Voorheen gingen we dan naar de huisarts en die verwees door naar iemand die je kan helpen. Dat is meestal een psycholoog of voor kinderen bij een orthopedagoog. Helaas zijn daar vaak lange wachtlijsten. Ik merk dat bij veel ouders de drempel om hulp te vragen daardoor te groot wordt want ja er is vast niks aan de hand en het hoort er vast bij. Het voelt zwaar om naar een psycholoog te gaan. Natuurlijk is er niet altijd wat aan de hand en hoort het er soms ook bij alleen wat nou als je kind door een paar sessies beter begrijpt wie ze is en wat ze kan en daarna met veel meer zelfvertrouwen in het leven staat. Hoe mooi zou dat zijn. Of dat jij zelf daarna veel beter weet wie jij bent en wat je wil. En die mogelijkheid is er want bij mij kan je meteen terecht. Wanneer je mij belt dan kunnen we meteen een kennismakingsgesprek inplannen. Samen kunnen we dan kijken wat ik voor jullie kan doen. Ik merk bij de meiden die bij mij komen zo’n opluchting dat ze niet anders zijn dan anderen en dat ze wel veel kunnen. Daarna gaat het allemaal veel makkelijker op school en hebben ze geleerd wat ze nodig hebben om zich goed te voelen. Ouders vragen wel eens waardoor het komt dat er meer kinderen hulp nodig hebben. De wereld gaat tegenwoordig heel snel, alles is zichtbaar en alles moet mooi, mooier mooist. Kinderen krijgen veel meer informatie mee en zijn op hun manier veel wijzer dan dat wij waren op die jonge leeftijd. Er zijn zoveel prikkels om iedereen heen. Kijk maar eens bij jezelf hoeveel je er op een dag om je heen gebeurd. Het ene kind kan dat beter verwerken dan het andere. Zeker hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van alle prikkels. Deze komen namelijk nog intenser binnen dan bij een ander kind. En laten we daarbij ook niet vergeten dat meiden vanuit nature de neiging hebben om alles goed te doen en hard te werken. Dan heb ik het nog niet eens over de situatie waar we nu in zitten met de pandemie waarbij kinderen niet vrij meer kunnen afspreken, weg kunnen, leuke dingen kunnen doen en zich op een goede manier kunnen ontwikkelen.

Maar hoe werkt mijn coaching dan? Ga je bij mij op een sofa liggen net als bij een psycholoog en alleen maar praten? 😊 Nee hoor je hoeft niet te liggen. Bij mij gaan wij samen aan de slag. Ik stel zeker in het begin veel vragen. Het verschil met een psycholoog is dat ik niet op zoek ga naar wat er mis is, Ik ga juist op zoek naar wat jij of je dochter nodig hebben om weer positief in het leven te staan. Dat heet oplossingsgerichte therapie. Ik laat jou nadenken en zelf tot inzicht komen. Alleen dan sta je er helemaal achter en voel je zelf ook wat de verandering voor jou betekend.

Ik werk met bepaalde methodes waaronder Acceptatie en Commitment Therapie en Voice Dialoque. Dat betekent dat we samen kijken naar gedachten. Welke gedachten en overtuigingen heb je. Kloppen deze wel? Hoe kan je bepaalde gedachten loslaten of ombuigen? Met volwassenen werk ik met de rollen in je leven. We hebben allemaal rollen in ons leven. Zo zijn we vrouw, echtgenoot, moeder, vriendin, dochter, werkneemster, leidinggevende etc. Wie ben ik in de rollen en wat doe ik dan? Naast deze rollen hebben we zorger, perfectionist, ambitieuze, leider, harde werker dat zijn allemaal -ikken- in ons. Soms gebeurd er iets in ons leven waardoor er een -ik- aan het stuur gaat zitten. Samen gaan we onderzoeken welke gebeurtenis dat is en hoe je deze nu kan zien. Is dat nog wel nodig of wil je soms ook het vrije meisje, levensgenieter het woord geven, dan gaan we samen kijken hoe die -ik- eruit ziet. Wat zegt en wat wil deze ik. Door de combinatie van deze methodieken leer je jezelf heel goed kennen en snap je beter waarom je op een bepaalde manier reageert.

Ik heb zo’n leuke baan. Eigenlijk speel ik de hele dag. 😉 De spellen die ik speel zijn positieve spellen die de meiden helpen om hun talenten te ontdekken, te ontdekken wie en wat ze kunnen inzetten om een doel te bereiken. Schatgraven, Schateiland expeditie, Kompasvinder, Gevoelsverkenner, Kwaliteitenspellen, Coachkaarten etc. Ik heb mezelf hierin helemaal gespecialiseerd en ontwikkel mezelf daarin steeds meer. Zo kan ik de meiden van jong tot oud nog beter helpen en is de coaching leuk en leerzaam. Het is een momentje voor zichzelf waarbij ze alles mogen zeggen en niks gek is. Waarbij ze spelenderwijs ontdekken wie ze zijn en daar hebben ze hun hele leven profijt van.

Zowel met kinderen als met volwassenen ben ik creatief bezig, tekeningen maken, visualisaties uittekenen, pad van verlangen etc. Dit doe ik omdat het heel verhelderend werkt om het te zien. Zo heb ik een keer met een moeder het pad van verlangen gemaakt. Daarin omschreef ze welk pad ze heeft bewandeld en waar ze nog naar toe wil. Zo mooi om te zien dat er ten eerste rust kwam omdat ze zag hoeveel ze al heeft bereikt en dat alle stukjes op z’n plaats vielen en helder werd waar ze naar toe wilde. Heel waardevol! Met kinderen teken ik ook veel, zichzelf, hun huis, het gezin, school. Uit deze tekeningen haal ik veel informatie en komen er ook verhalen los. Naast tekeningen werk ik ook

met playmobil en handpoppen. Daarbij worden gebeurtenissen zichtbaar en bij de handpop kunnen kinderen alles kwijt. Ik lees ook veel boeken met de kinderen. Boeken zoals “Tijger, tijger is het waar? Van Byron Katie” Daarbij wordt duidelijk welke gedachten tijgertje heeft waardoor hij verdrietig of boos wordt. Dat buig ik dan om naar de situatie van het kind.

scholen-header-puur-en-open

Ook werk ik veel met de balans tussen lichaam en geest. Ik ben niet heel erg zweverig alleen heb ik zelf ervaren hoe het is om alleen maar in mijn hoofd te leven. Ik zie in mijn coaching bij volwassenen en kinderen wat voor rust en ruimte er komt als ze weer gaan voelen in plaats van alleen maar denken. Ruimte om weer te kunnen genieten van alles om je heen.

Ik kan zo nog een heleboel dingen opnoemen wat ik allemaal doe. Ik beweeg veel, springen, dansen om vervolgens weer te voelen wat dat met ons doet. Zo ontdekken waar wordt je blij van en als je dan ontspant hoe doe je dat dan. Bij elk coachtraject kijk ik naar elke moeder of meisje en pas mijn coaching aan hun behoefte aan. Iedereen is anders en bij de ene werkt het één beter dan bij de ander. Als ik met je dochter aan de slag ga dan kan ik niet zonder de ouders. Ik heb daarom ook veel contact met jullie via de app. Ik maak een groepsapp waarbij er informatie uitgewisseld wordt. Daarin zet ik ook eventueel opdrachten die ik aan je dochter meegeef zodat jullie haar daarmee kunnen helpen. Het belangrijkste vind ik dat er een klik is tussen mij en jullie pas dan kan mijn coaching werken. Ik ben altijd heel open en eerlijk als ik met iemand werk. Ik vertel van tevoren duidelijk wat jullie kunnen verwachten. Ook ben ik eerlijk als ik denk dat mijn coaching niet genoeg is en er misschien meer zorg nodig is. Dat bespreken we dan samen.

Lieve ouders wacht niet te lang met om hulp vragen als het thuis niet lekker loopt. Hoe langer je wacht hoe meer vertrouwen er weggaat en onzekerheid voor in de plaats komt. Je mag mij altijd bellen zodat ik met je mee kan denken. Coaching kan jou en je dochter echt helpen om weer van het leven te genieten. Wees welkom!