De maand december staat vol van leuke activiteiten en dat dat voor veel prikkels zorgt heb ik in mijn vorige blogs wel geschreven. Ik wil jullie dit keer heel graag meenemen naar de mooie kanten van hoogsensitiviteit.

Hoogsensitieve personen kunnen namelijk iets intens beleven. Denk aan sinterklaasavond, kerstdagen, de eigen verjaardag of dat uitje naar een pretpark. Dat is zo iets moois. Echt helemaal in het hier en nu en heel aanstekelijk. Alles wordt als een spons opgenomen. Doordat ze het zo intens beleven komen alle geluiden en beelden harder binnen. Dat kost wel veel energie. Een oplossing kan zijn om in een pretpark een koptelefoon te dragen. Voor volwassenen kunnen oordopjes helpen. Dan komt het geluid net wat zachter binnen en kan je er nog meer van genieten. En leer je kind dat hij/zij even de rust mag opzoeken als er behoefte aan is. Dat kan op een feestdag echt fijn zijn. Mijn dochter ging een keer met een huis vol visite op zolder zitten. Na een half uurtje was ze weer beneden en kon ze er weer tegen aan.

Naast het intens beleven, verheugen ze zich er echt heel erg op. Ik weet nog van vroeger dat ik mij zo erg op mijn verjaardag kon verheugen. Ik kon dan gewoon niet zo goed in slaap komen. Toevallig afgelopen week nog gehad voor ons komende weekje Ameland. Zo erop verheugen en daardoor allemaal gedachten in mijn hoofd. Hoe zit dat bij jullie thuis? Ik hoor nu vaak van ouders dat ze dit soort evenementen later aankondigen om zo meer rust te creëren. Ik snap de ouders wel alleen leren de kinderen niet zelf om ermee om te gaan en ook heb je het niet altijd in de hand. Kijk maar bij sinterklaas. Heel vaak liggen in september al de pepernoten in de winkel. Natuurlijk snap ik dat je niet alles zover van te voren hoeft te vertellen. Stel dat jullie in de kerstvakantie naar een pretpark gaan, vertel het dan op de zondag ervoor. Wat helpt is dan een kalender te maken waarop overzichtelijk wordt wanneer het uitje, verjaardag of feestdag is. Zo ontstaat er rust. Maak er ook elke avond een momentje van om de dag af te strepen. Bespreek dan ook samen welke gedachten er nog meer zijn. Misschien is ze bang dat het regent of dat ze jou kwijtraakt in het park. Dan kan je haar gerust stellen door erover te praten. Het liefst laat je je kind zelf tot een oplossing komen. Natuurlijk kan je daar iets in sturen. Dat scheelt weer met het in slaap komen.

En wat nou als het uitje plots niet door gaat? Zeker nu in deze tijd kan dat best gebeuren. Oei dan zijn ze ook intens teleurgesteld. HSP kinderen wordt ook weleens van gezegd dat ze niet tegen verandering kunnen alleen is het soms gewoon zo dat ze zich er gewoon erg op hebben verheugd. Het kan dan zeker zijn dat ze boos worden. Ze vinden het vaak ook oneerlijk. Als volwassenen begrijpen we dat als het stroomt van de regen het niet door kan gaan of als er iemand in het gezin plots ziek wordt. Voor hsp kinderen is dat lastig ondanks hun gevoeligheid. Benoem dan gewoon wat je ziet “Je bent teleurgesteld hè. Ja dat kan ik mij voorstellen. Ik ook. We wilden ook zo graag alleen is je zusje echt ziek” En laat hem/haar dan even en vertrouw erop dat zij/hij je vanzelf komt opzoeken voor een knuffel. Ook dit is niet een reden om nooit meer iets van tevoren te zeggen want de avond van tevoren vertellen dat je naar een pretpark gaat geeft zeker een boost aan de spanning waardoor je kind de hele nacht niet goed slaapt en op de dag niet te genieten is. Een kind heeft er in het latere leven veel meer aan om ermee om te leren gaan. Leuke dingen en teleurstellingen horen nou eenmaal bij het leven.

Nog zo’n mooie eigenschap van een hoogsensitief persoon is het inleven. Als ze iemand zien huilen dan gaan ze meehuilen of als ze een mooie film zien dan leven ze echt mee met de personen erin. Misschien heb je het wel gezien bij je kind hoe hij opgaat in het sinterklaasverhaal. Hij of zij zit er helemaal in. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik vroeger al echt kon meeleven met andere kinderen die verdrietig waren en dat is nadat ik kinderen heb gekregen alleen maar versterkt. Ik kan nu geen zielige film meer kijken zonder een traantje weg te pinken. Mijn man maakt er zelfs grappen over. Ach en dit filmpje wil ik jullie echt laten zien. Het is een filmpje van een meisje dat naar de film The Good Dinosaur kijkt en zo meeleeft met de dino. Ik ben benieuwd of jij het droog houdt bij het kijken van dit filmpje. Het is zo aandoenlijk en ik durf echt te beweren dat dit meisje hoogsensitief is.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de muziek en kunst. Hoogsensitieve personen kunnen hierdoor echt geraakt worden. Muziek is heel belangrijk in mijn leven. Het liefst zing ik de hele dag door. Heerlijk! De teksten geven mij vaak moed, kracht, troost of energie. Zo’n liedje hangt ook soms vast aan een bepaalde periode in mijn leven en als ik dat liedje hoor dan ben ik daar weer. Dan kan ik mij letterlijk voelen hoe ik mij toen voelde. Van muziek ontspan ik echt. Op het moment dat ik muziek op zet en ik zing niet mee dan zit ik teveel in mijn hoofd en in de spanning. Laatst was ik aan het afwassen. 😊 Lekker muziekje van Whitney Houston aan. Ondertussen was ik aan het bedenken over van alles en nog wat. Ik hoorde de muziek niet eens. Plots hoorde ik het liedje When you believe! En ik begon eindelijk mee te zingen. Ik voelde gewoon de spanning wegvallen. Dat was zo’n eyeopener.

Zeker nu rondom de feestdag kan het bijzonder zijn om zo te genieten. Als je jezelf goed kent en je weet hoe je deze eigenschap zo optimaal mogelijk in kan zetten dan is dat bijzonder mooi. Voor je hoogsensitieve kinderen is dat heel belangrijk om te leren. Laat ze ervaren hoe het voelt. Wees niet bang voor de overprikkeling en vertrouw erop dat je op een gegeven moment ook weet hoe je die overprikkeling kan benaderen. Ik hoop dat mijn tips en tricks daar een beetje bij helpen. (In mijn gratis inspiratiemail Puur & Open voor jou stuur ik je elke maand weetjes, tips en tops over hoogsensitiviteit. Schrijf je nu hier in en ontvang gelijk als cadeau mijn e-book Eerste Hulp Bij Hoogsensitiviteit!)

En weet dat hoogsensitieve kinderen met deze bijzonder mooie eigenschap ze heel ver kan brengen in het leven. Dit zijn de eigenschappen voor warme, sociale, open, vriendelijke, leergierige, creatieve, zorgzame, krachtige, verbindende, servicegerichte, klantvriendelijke,(vul zelf nog maar aan 😉), mensen die in de zorg, hotels, theatermaker, vormgevers, muziekbusiness, leraren, managers, etc.etc. Dit zijn de medewerkers van de toekomst waarin de wereld op zoek zijn naar deze kwaliteiten en talenten.

Lieve papa’s en mama’s, Ik wens jullie ook hele fijne en gezellige feestdagen, uitjes, verjaardagen en andere bijzondere momenten toe.