Help vakantiestress!!
In het midden van het land zit de eerste week van de vakantie erop. Hoe ging het de eerste week? Hooggevoelige kinderen moeten de eerste week van de vakantie altijd even wennen. Eigenlijk heb ik daar zelf ook altijd wel “last” van. De kinderen hoeven niet meer naar school en alles is anders. De structuur is weg. Lekker? Ja ook lekker maar mijn hoofd wil nog zo veel. Voor jou en voor je kind is het dus even wennen.
Daarom heb ik 5 tips voor jou en je kind zodat jullie kunnen genieten van een heerlijke vakantietijd.

Tip 1 Planning en Structuur
Hooggevoelige kinderen voelen zich het lekkerste al het overzichtelijke en duidelijk is. Maak daarom samen een planning. Dat kan op een bord maar mag ook gewoon een A4-tje zijn. Het leukste is om deze leuk te versieren en in te kleuren. Maak het gezellig en vrolijk het is tenslotte zomer!
Maak een dagindeling van opstaan, taken tot bedtijd enz. Toen mijn dochters nog jong waren hield ik de eerste week zoveel mogelijk de tijden en structuur van de schoolweek aan. Met eten merkte ik namelijk dat mijn jongste echt van de klok is en daarom slecht ging eten. Door echt de eetmomenten zoals een normale week te doen (aan tafel) ging ze weer eten.
Maak samen een lijst met activiteiten die je wilt ondernemen. Dagjes weg, logeren, op vakantie gaan etc. Vraag aan je kind wat haar idee is en wat zij wil doen. Zorg dat je niet teveel achter elkaar plant.
Bouw rustdagen / keuzedagen in waarop nog niet vast staat wat jullie gaan doen. Dat kunnen jullie dan de week van tevoren invullen.
Laat je dochter ook een lijstje maken voor de uren waarop ze zichzelf even moet vermaken. Je kan ook kiezen om ze op kleine briefjes te schrijven en in een zelf versierde pot te doen. Dan kan ze elke keer een briefje trekken.
Heb je een hekel aan planning en helemaal op vakantie? Tja ik merkte aan mezelf dat ik vakantie ook vrij wil zijn maar heb aan mijn dochters gemerkt dat met een planning we pas acht vrij zijn. Probeer het gewoon eens. Alleen de planning maken is al een leuke activiteit.

Tip 2 Voorbereiden
De vakantieplanning is gemaakt en nu komt het belangrijkste. Ga elke zondag even zitten en bespreek de planning. Is het slecht weer en is de geplande activiteit toch niet handig dan kan je dat nog aanpassen. Op de dag zelf is dat toch wat ingewikkelder. Of misschien is er iets anders wat jullie graag willen doen. Voorspelbaarheid is heel belangrijk voor hooggevoelige kinderen. Gaan jullie iets ondernemen, vertel dan hoe laat en wat je mee wil nemen en laat je dochter of zoon meedenken. Kinderen denken soms net iets creatiever waardoor de leukste ideeën naar voren komen. Vergeet niet om te bespreken waar en wat er gegeten wordt. Mijn dochter is nu 12 jaar en heeft pas rust als ze weet wat en waar ze vanavond eet.

Tip 3 (lange)Autoritten
Als je op vakantie gaat of een dagje weg wees dan duidelijk over de tijd. En bedenk daarbij tijd niet altijd duidelijk is voor kinderen. En zoek wat voor jouw kinderen past. Bijvoorbeeld even ver als naar oma of even ver als toen we daar en daar heen gingen. “nog even” of “we zijn er bijna” zegt een kind niet veel. Wees dus concreet en duidelijk. Print Autobingo uit en zoeken maar. Of het oude spelletje “Ik zie , ik zie” of raamstickers.
Tip 4 Kijk naar je kind
Jij kent je kind het beste. Zeker als je met anderen op vakantie bent of op de camping zit waar veel kinderen zijn is het belangrijk om te blijven kijken naar je kind. Is het teveel laat je kind even tot zichzelf komen in de tent. Sommige hooggevoelige kinderen zoeken juist de drukte op met als gevolg dat op een gegeven moment het emmertje overloopt en dat is altijd op het moment dat het jou niet uitkomt (bij het naar bed gaan bijvoorbeeld 😉) Blijf in contact met je kind. Vraag af en toe wat ze nodig heeft. Kinderen kunnen dat verassend genoeg wel aangeven maar niet zelf aanvoelen. Is het een keer misgegaan ga dan de volgende dag even samen zitten en vraag wat er nu gebeurde en wat ze de volgende keer kan doen. Zo leer je je kind naar haar gevoel luisteren.

Tip 5 Neem tijd voor jezelf
Vergeet niet dat het voor jou ook vakantie is. Waarschijnlijk wil je hooggevoelige kind veel met jou samen doen want dat is ook heel gezellig, zorg dan dat je tijd voor jezelf reserveert. En daar komt het weer…. Wees daar duidelijk in! Wil je een boekje lezen. Zeg dan ik speel dit spelletje nog even met jou en dan ga je lekker wat voor jezelf doen (denk aan de pot met briefjes erin zie tip 1) Ik ga dan een boekje lezen.
Het belangrijkste is natuurlijk om lekker samen te genieten. Met deze tips hoop ik dat jullie een gezellige en redelijk relaxte vakantie hebben.
Hele fijne vakantie!
Groetjes Cynthia

Gerelateerde berichten

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.